0 item
SHOPPING CART

Your shopping cart is empty

Continue Shopping
SUBTOTAL: kr0

En solid historie

Det som begynte med to brødre og en omsetning på to brukte biler, er i dag et godt innarbeidet konsern med over 350 ansatte. Bilfirmaene alene har et årlig salg på ca. 7000 biler og en omsetning på ca. 2 milliarder. Ingenting kommer av seg selv. Historien går mer enn 80 år tilbake i tid.

I 1919 startet brødrene Olaus og Aadne Kverneland sitt eget firma under navnet Brødrene Kverneland. De var sønner av Ole Gabriel Kverneland, grunnleggeren av Kverneland Fabrikk. Han fikk i alt 14 barn, hvor Olaus og Aadne var henholdsvis den syvende og niende i flokken.

Aadne og Olaus besluttet å satse på salg og reparasjoner av biler. Bilinteressen fikk de da faren Ole Gabriel Kverneland kjøpte en amerikansk bil i 1915. Entusiasmen beholdt de i alle år; den ble ikke engang svekket da Aadne dro på bryllupsreise til Kristiansand i 1921, og det nygifte paret måtte demontere og bære deler av bilen over den stupbratte Tronåsen, sammen med all bagasjen.

Hard start

Brødrene Kverneland startet opp i Kongsgaten i Stavanger. Den første tiden bestod hele firmaet av nettopp disse to: Aadne var disponent, og Olaus teknisk sjef. Årets samlede salg i 1921 var på to brukte biler. Firmaet skulle opprinnelig bli eneforhandlere av bilmerket Tusla, mot at de betalte to biler på forskudd. Pengene ble betalt, men Brødrene Kverneland så aldri noe til bilene, fordi fabrikken som skulle lage Tusla gikk konkurs før den fikk laget en eneste bil.

Den 12. januar 1922 tegnet Brødrene Kverneland kontrakt som Ford-forhandler og flyttet samtidig til nytt anlegg. Kontrakten skulle vise seg å bli gullkantet. Henry Fords innføring av samlebåndsproduksjon førte til at utsalgsprisen på bilene ble redusert til en tredjedel, fra rundt 30 000 til 10 000 kroner. Plutselig ble markedet for biler mangedoblet, og Brødrene Kverneland var i flere år nesten enerådende på markedet i Stavanger.

T og A-Ford

T-Forden solgte godt, selv lenge etter at den strengt tatt var foreldet på mange måter. Da A-Forden kom var denne for en fantastisk bil å regne, men nå var det kommet til flere konkurrenter. Forholdene tetnet til i bilbransjen. De to brødrene håndterte konkurransen bra og opparbeidet seg etterhvert en solid driftskapital.

Verkstedet manglet ikke oppdrag. Bilene den gang tålte lite og måtte stadig repareres. Ventilene måtte slipes etter hver kjørte 10 000 kilometer, og en total motoroverhaling var påkrevet etter omtrent 30 000 kilometer. Fra 1930 ble konkurransen enda hardere i bilbransjen. Men Ford-bilene hadde et godt rykte, og Brødrene Kverneland hevdet seg godt i konkurransen. I krigsårene og frem til 1950 opphørte all bilimport, slik at det var reparasjonsvirksomhet som var hovedgeskjeften til bedriften i denne tiden.

Rasjonering

Etter krigen og frem til 1961 var salg av biler rasjonert, og kun de som kunne dokumentere et sterkt behov for bil fikk lov å kjøpe. Kampen om de få kundene med kjøpetillatelse var hard, men Brødrene Kverneland klarte å hevde seg godt. Kundene var i hovedsak selvstendig næringsdrivende og bønder.

Mye av driften i etterkrigsårene bestod i å bygge om personbiler til lastebiler. Dette foregikk på verkstedet, og det manglet ikke på ambisjoner hos arbeidsfolkene. Det fortelles at de en gang bygde en bil så stor at de ikke fikk den ut av verkstedet før de hadde fjernet dekkene og fikk slept den ut på felgene.

Ekspansjon og flere bilmerker

I 1962 kunne Brødrene Kverneland flytte inn i nye og moderne lokaleri Stavanger. Her lå bedriftens hovedkontor frem til 2003. Utover 70- og 80-tallet ekspanderte firmaet med avdelinger på Bryne, Egersund og i Sandnes.

Senere overtok firmaet som Ford-Forhandler i Bergen, og begynte gradvis som Mazda-forhandler i Stavanger/Sandnes, Bryne og Egersund, samt som Hyundai-forhandler i Egersund. I 2003 flyttet bedriftens hovedkontor til nye og moderne lokaler på Forus i Stavanger, og Bergens-avdelingen flyttet inn i nye, tidsriktige lokaler på Minde.

I 2006 utvidet Kverneland Bil AS sin aktivitet til østlandet, gjennom oppkjøp av den veletablerte Ford-forhandleren Drammen Bil, som skifter navn til Kverneland Bil Drammen. Året 2007 ble også Mazda- og Hyundai- forhandleren Ullern Bil en del av Kverneland Bil-kjeden. I 2007 utvidet firmaet til Trøndelag gjennom oppkjøp av tidligere GadenWist, forhandler av Ford, Volvo og Renault.

Slekters gang

Etter Aadne og Olaus ble firmaet overtatt og drevet videre av Aadnes sønn Aadne (født 1925, død 1988), igjen etterfulgt av dagens Ådne Kverneland (født 1949).

Kverneland Bil i dag

Mer enn 80 år etter at Aadne og Olaus realiserte sin drøm om å jobbe med biler, er Brødrene Kverneland fortsatt en solid og tradisjonsbærende bedrift. Konsernet er nå å finne i Oslo, Rogaland og Hordaland, og det er utvidet til å også omfatte eiendomsdrift og aktiviteter i flere andre bransjer. Hele konsernets motto er: Vi tar ansvar.

Ådne Kverneland, barnebarn av Aadne senior, har drevet bedriften siden 1987.